Oyunlaştırma Yazılımı Geliştirmenin Önemi Her Geçen Gün Neden Artıyor?
Deniz Kayahan2022-09-28T11:31:13+03:00Puanlar, skorlar veya başkalarıyla rekabet gibi tipik oyun öğelerinin, eğitim, pazarlama ve çalışan motivasyonu gibi eğlence dışı alanlara uygulanması olarak karşımıza çıkan oyunlaştırmanın, yaklaşık yirmi yıldır hayatımızda olduğunu görebiliyoruz.
Kullanıcılarını Foursquare’in konum içeriklerine katkıda bulunmaya teşvik etmek, geliştiricileri Stackoverflow’daki teknik belgelerle etkileşime girmeye motive etmek veya sporcuların ilerlemelerini takip etmeye, kupa ve rozetler kazanmaya ve Nike + Run Club ile galibiyetlerini kutlamaya teşvik etmek gibi sayısız başarılı uygulamalarını gördüğümüz oyunlaştırma kullanımı her geçen gün artıyor.
Yazılım geliştirme alanına baktığımızda da, her zaman oyunlaştırmayı içinde barındıran bir yapısı olduğunu söyleyebiliyoruz. Popüler bir proje yönetimi yaklaşımı olan agile yaklaşımı da, birçok oyunlaştırma uygulamasını bünyesinde barındırıyor.
Bununla birlikte, yazılım geliştirme alanının öneminin Covid-19 süreci ile birlikte büyük bir oranda arttığını görebiliyoruz. Çalışma şekillerinin değişmesiyle birlikte kurumların, varlıklarını devam ettirebilecekleri sistemlere olan ihtiyaçları sürecin getirdikleriyle birlikte artmaya devam etti. Tamamen uzaktan çalışma senaryosu hayatta kalamadı belki ama, hibrit çalışma sisteminin galip geldiği bir döneme geçiş yapıldı. Bir McKinsey raporuna[1] göre, pandemi sonrası çalışanların %52’sinin hibrit çalışma istediğini gösteriyor. 2022 İş Eğilim Endeksi[2]’ne göre ise, kişi başına toplantı sayısı %150, mesai sonrası ortalama çalışma sayısı ise %27 arttı. “Yaprak üfleyici toplantı sorunu” ve “görüntülü toplantı yorgunluğu” gibi yeni kavramlar ortaya çıktı. Aşırı iş yükü nedeniyle tükenmişlik oranları tarihi seviyelere [3] ulaştı.
Sonuç olarak, başka bir araştırmaya[4] göre de geliştiricilerin %59’u startup’lar veya ölçek büyütmeler gibi daha esnek çalışma ortamlarında çalışmak istiyor. %19 ve %47’si en büyük sorunların sırasıyla fazla mesai talebi ve kötü proje yönetimi üzerinde olduğunu düşünüyor.
Bankacılık, perakende, çağrı merkezleri ve teknoloji sektörlerinde lider oyuncuları kapsayan müşteri kitlesine sahip olan Inooster. hibrit çalışma ortamının değişim ve zorluklarına çözüm üreten son ürünü Synergy’i kullanıcılarıyla buluşturdu. Yazılım geliştirme ekiplerinin temel davranışlarının, takip edilmesini, takdir edilmesini ve ödüllendirilmesini sağlayan Synergy ile proje yönetimine yeni bir soluk geliyor.
Şu an için Jira ile entegrasyonu ile yola çıkan ürün, ancak önümüzdeki aylarda Goodday, Asana, Monday, Click-up, Teams, Zoom, Confluence, Figma ve Trello gibi proje yönetimi ve işbirliği araçlarına da entegre olmak üzere yolculuğunu sürdürüyor.
Bir yanıt yazın