İnsan Kaynakları İşe Alım Süreçlerinde Oyunlaştırma
Değişen ve gelişen dünyada, eski iş anlayışı modelleri gün geçtikçe önemini kaybediyor ve yerine yeni modeller entegre ediliyor. Bu modellerin en önemlilerinden biri olan oyunlaştırma da, global pazarda hacmini her geçen gün artırıyor. Google trends aramalarına bakıldığında, oyunlaştırma/gamification kelimesinin yıllar içerisinde yükselen bir grafik oluşturduğunu ve bunun her geçen gün artarak devam ettiğini görebiliyoruz.
Gelişen teknoloji ile birlikte, yeni iş kolları ve meslekleri oluşmaya başlamış bulunmakta. Bu gelişmelerle birlikte, insan kaynakları işe alım süreçlerinin zorlaştığı durumlar ortaya çıkıyor. İnsan popülasyonunun da etkisiyle, iş başvurularında yaşanan ciddi artış, insan kaynakları çalışanlarının özgeçmiş inceleme sürelerini 20 saniyelere kadar düşürdüğü gözlemleniyor. Bu sebeple, verimli zaman yönetiminin gereksinimiyle birlikte; işe alım ve oryantasyon süreçlerinde, en kısa sürede doğru kişiyi bulmak ve eğitimini tamamlamak büyük önem kazanıyor. Bu durum da, yeni işe alım süreçlerindeki yeni yaklaşımlardan biri olan oyunlaştırmaya olan ihtiyacı artırıyor.
TalentMs 2019 yılında yaptığı ankette, katılımcıların %78’1 işe alım oryantasyon süreçlerinde oyunlaştırma kullanıldığında, şirketlerin daha arzu edilebilir olduğunu düşünüyor. Firmalardaki insan kaynakları departmanı, işe alım ve oryantasyon süreçlerinde, oyunlaştırmayı ilan sürecinden başlayarak tüm aşamalarda kullanmayı tercih etmektedir. Bu aşamalara verebileceğimiz bir kaç örnek ise;
- Kişiye ilana başvurmadan önce, sosyal medyada bir oyun üzerinden aldığı puanla, belirlenen sınırın üstüne çıkması durumunda başvuru yapma hakkı verilmesi.
- Grafik tasarım sanatçısı için açılan dev bir tabelada, paint ekranından çağrı yapmak.
- Ekip çalışmasının önemli olduğu iş alanları için tasarlanan grup oyunları vb.
Bu oyunlaştırılmış işe alım süreçleri; başvuru sayısını, ilana nitelikli kişilerin başvurmasını ve ilana en uygun kişinin alınmasını sağlaması tarafında oldukça olumlu etkiler doğurmaktadır.
Mahmut Faruk Şahin
Gamification & User Experience Designer
Bir yanıt yazın