Oyunlaştırma Projelerinde Yapılan 5 Hata

Tarafından gönderildi: Inooster Yorumlar: 0

Oyunlaştırma Projelerinde Yapılan 5 Hata

2011 yılında ‘oyunlaştırma’ kelimesi Oxford İngilizce Sözlüğü’nün yılın kelimesi listesine adaydı.  O zamandan beri, oyuncularının motivasyonel hedeflerini karıştıran programları oluşturdukları kavramlardan biri haline geldi. Birçok oyunlaştırma projesi doğru planlanıp kurguları iyi geliştirilmediğinden başarılı olamadı ve bırakıldı. Gartner’in hazırladığı 2014 yılındaki rapor, 2020 yılına kadar oyunlaştırma projelerinin %80’inden fazlasının başarısız olacağını belirtmişti. Günümüze gelindiğinde de bu rakamların hem proje bazında hem de bütçe bazında olduğunu görüyoruz. 

Motivist olarak bu 10 yıllık oyunlaştırma yolculuğunda en çok yapılan beş hatayı bir araya getirdik. Buradaki amacımız, 2020 sonrası kurumlarda insan odaklı hedeflere ulaşmak için daha başarılı oyunlaştırma projelerinin hayata geçirilmesini sağlamak ve buna destek olmak. 

1. Oyunlaştırma projesinde iş hedeflerini netleştirmemek.  

Oyunlaştırma projesinde birçok oyuncuya oyun içi ödüller verilecek, ayrıca oyun sonunda dışsal ödüller de verilecek; ancak bunlar aslında sadece istatistiksel olacaktır. Asıl amaç, hedef kitlede belirtilen davranış değişikliklerinden ne kadarının başarıldığıdır. İş hedefleri netleştirmeden başlanan her projenin ölçümlemesi eksik kalır. 

2. Oyunlaştırma projesini bir defalık uygulayarak bırakmak. 

Oyunlaştırma projeleri tamamlanıp bırakılacak değil, aynı mobil uygulamalar ve oyunlar gibi düzenli bir şekilde iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gereken, dönemin iş hedeflerine göre güncellenmesi gereken bir iş modelidir.

3. Oyunlaştırma projesinde son kullanıcıyı katmamak. 

Oyunlaştırma projeleri, diğer teknolojik projelerden farklı olarak projenin öncesi ve açıldıktan sonrasında “persona” adını verdiğimiz son kullanıcılarla görüşmeler yaparak iyileştirmeler yapılmasını gerektirmektedir. İnsanları merkeze alıp motivasyonlarını hedefleyen tüm iş modellerinde bu şekilde yapılmaktadır. 

4. Oyunlaştırma projelerinde dışsal ödüllere odaklanmak. 

Oyunlaştırma projelerinde, süreç boyunca ödüller geri bildirim kapsamında oyun içini hedefleyecek şekilde verilmelidir. Oyunun sonunda bir seranomiyle dışsal ödüller verilebilir; ancak oyun sırasında verilen ve dışsal motivasyonu tetikleyen hediye çekleri, cihazlar ya da nakit gibi ödüller oyuncuyu akıştan çıkartıp dışsallığa iter.

5. Oyunlaştırma’yı sadece teknolojiden ibaret sanmak : 

Dijital platformlar, oyunlaştırma projelerinde daha iyi ölçümleme ve analiz için tabii ki çok önemlidir. Ancak oyunlaştırma kurgunuzu teknoloji yatırımının yanı sıra persona görüşmeleri, hikâye tasarımı ve oyuncunun yolculuğunun aşamaları (player’s journey) gibi kurgularla desteklemek ve iyileştirmek gerekmektedir. 

E.Altuğ Yılmaz
Gamification Consultant

[single_loop]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir