Şirketlerin Oyunlaştırma Kullanmasının 6 Nedeni
Nisanur Uyar2022-10-03T13:58:13+03:00Oyunlaştırma, belirli bir hedef doğrultusunda, yapılması istenen davranış, iş veya görevi daha yapılabilir hale dönüştürmektir. Aynı zamanda daha iyi bir öğrenme deneyimi yaratmak için oyunun öğe ve ilkelerinin kullanıldığı bir yaklaşımdır.
Her ne kadar kulağa öyle geliyor olsa da eğlenceyi işin üzerinde tutmak oyunlaştırma değildir. Bunun yerine, oyunlardan alınan ödül, puan, teşvik ve diğer konseptlerin, çalışanları hedefe yoğunlaştırmak ve motive etmek için kullanılmasıdır.
Çalışan motivasyonunu sağlama, sorunlara yönelik pratik çözümler bulma, çalışanların yeni ve yaratıcı fikirler ortaya çıkarmasına imkân sağlama gibi amaçlara ulaşmak için kullanılabilen oyunlaştırma, tüketicilere yönelik kullanımlarında ise tüketici sadakatini sağlama ve davranış değişikliği yaratma konularında her geçen gün daha çok tercih edilen motivasyonel bir tasarım metodolojisi olarak ilgi uyandırıyor.
Peki kurumlar neden oyunlaştırmayı tercih eder? Sizin için bu nedenlerin başlıca 6 tanesini derledik.
1- Çalışanlar Üzerinde Görülen Davranış Değişikliği
-Oyunlaştırma, çalışanlar üzerinde gerçekten davranış değişikliği yaratıyor mu?
Oyunlaştırma, eğer bilimsel ilkelerle birlikte kullanılırsa istenilen bir davranış değişikliğini etkili bir şekilde gerçekleştirebilir. Katılımcılar bireysel ya da ekip ölçütlerine göre çalışarak ilerleyebilir, gelişimlerine göre takdir alabilir, görevlerini tamamladıkları için ödüllendirilebilir. Buradaki en önemli nokta ise sadece liderlik tablosunun zirvesindeki kişilere değil, herkese net ilerleme raporları sunulmasıdır. Bu da tüm çalışanların motive olmasını sağlar.
2- Katılım Sağlaması
Oyunlaştırma ile iş yerindeki sıkıcı ve monoton işleri daha eğlenceli bir hale getirebilmek mümkündür. Hikayeleştirmenin ve oluşturulan dostça rekabet ortamının gücü sayesinde çalışanlar, normalde yapmaya kaçındıkları işleri daha istekli ve daha keyifli bir şekilde yaparak hedeflerini tamamlar. Oyunlaştırmadaki bu tip eğlenceli unsurlar, çalışanların istekli katılımcı olma güdülerini artırır.
3- Anında Geri Bildirim
Oyun içerisinde sağlanan ve kişiyi pozitif bir şekilde besleyen geri bildirimler, katılımcıların neyi doğru neyi yanlış yaptığını anında görebilmelerini sağlar. Geri bildirimler ile katılımcı bir üst seviyeye ilerlemek ya da hedefini yerine getirebilmek için desteklenirken, onları motive edip, oyunu/eğitimi başarıyla tamamlama isteklerini arttırır. Çalışanların %70 i daha sık geri bildirim almayı tercih etmektedirler. Daha sık geri bildirim çalışan memnuniyeti ve bağlılığını artırırken, sürekli kendilerini geliştirmelerine zemin oluşturur.
4- Satış Etkinliklerinde Başarıyı Arttırıyor!
İnsanlar kendilerine veya başkalarına karşı olan rekabetleri severler. Ayrıca denk olanları sıralayan liderlik panolarında ya da somut ödüllerle ilişikli puan sistemlerinde olduğu gibi, oyunlaştırılmış sistemler de insanları daha motive çalışmaya teşvik ediyor.
Aberdeen Grubun yaptığı, 2014 Satış Aktivitelerinde Oyunlaştırma raporuna bakacak olursak, oyunlaştırma kullanan kurumlarda satış etkinliklerinde ortalamaların %15 üzerinde seyreden bir artışa işaret ediyor.
5- Kurumlara Kârlık Üzerindeki Etkisi
Tüm bu faydalar ve faktörlerle birlikte daha iyi bir deneyime katkıda bulunan oyunlaştırma, kuruluşlar ve işletmeleri için önemli bir kazanç elde edilmesine yardımcı oluyor. Oyunlaştırma ile çalışanlar kişisel düzeyde fayda sağlarken; şirket daha iyi pazarlama, daha etkili müşteri hizmetleri, daha iyi ve çalışan satış ekibine sahip olarak piyasanın ve rakiplerinin bir adım önünde olabiliyor.
6-Birçok Öğrenme İhtiyacı İçin Uygulanabilir Olması
Çoğu öğrenme ihtiyacı için başvurulabilir olan oyunlaştırma, öğrenme gereksinimlerinin büyük bir kısmı için kullanılabilir. Buna örnek olarak; ürün satışı, müşteri desteği, sosyal beceriler, farkındalık yaratma, uyumluluk vb. başlıkları gösterilebilir.
Comments (1)
Güzel yazı. tebrikler ! , yazılanların çoğuna da katılıyorum . Oyunlastirma Motivasyonu etkileyen faktörler listesinin zamanla gitgide başına çıkacak gibi .