Tayvan’dan Bir Hükümet Oyunlaştırması Örneği
Oyun unsurlarının gerçek hayata uygulanması zamanla devletler tarafından da başvurulan bir yöntem olmuştur. Özellikle trafik gibi tümüyle ceza sistemi üzerine kurulu toplumsal uygulamalarda küçükte olsa ödüllendirme ve eğlence unsurları eklenince çok başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Devlet sistemleri de vatandaşlık ve finans puanlama sistemleri de hem vatandaşları bilgilendirmek ve geliştirmek hem de daha verimli bir finans ve davranış modeli oluşturmaya başlamıştır.
1951 gibi erken bir tarihte, Tayvan Hükümeti ticari vergi kaçakçılığını önlemek için bir çekilişte makbuz ve fatura numaralarını kullandı. Bu, tüketicileri tüccar işlemlerinin defterlerde tutulması için resmi makbuz ve fatura talep etmeye sevk etti. Ayrıca, tüketicileri yasal olarak satış vergilerini bildiren mağazalarda alışveriş yapmaya teşvik etti. Her 6 kazanan, ayın 25’inde 10 milyon $’a kadar nakit para ile ödüllendirildi.
Bir yıllık uygulamadan sonra, oyunlaştırma yazarı ve uzmanı Yu Kai Chou’ya göre, Maliye Bakanlığı vergi gelirinde %75 artış bildirdi.
Başka bir örnek ise Stockholm’den… Bu ülkede de hızı azaltmak için aynı yaklaşım kullanılarak oyunlaştırmadan yararlanıldı. Hız sınırı altında kalan sürücüler, hız cezaları ile finanse edilen bir çekilişe katıldılar. Hız sınırın üstünde olan sürücülerin cezaları, hız sınırına uyan sürücüler arasında eğlenceli bir şekilde paylaşıldı. Özellikle hükümet gibi ciddi bir yapıdan bahsederken, oyunlaştırmanın adalet duygusunu besleyebilecek bir güce sahip olduğunu fark etmek günümüz iş hayatında ve sosyal yaşamda oldukça değer kazanıyor.
E.Altuğ Yılmaz
Gamification Consultant
Bir yanıt yazın